Her på landet er der mindre støj, og vi er bedre til at give vores datter tid og opmærksomhed,
Her på landet er der mindre støj, og vi er bedre til at give vores datter tid og opmærksomhed,
-Pauline, Jon og Alfreda-
Efter en årrække i Berlin flyttede Jon Sanders og hans familie til Sjællands Odde for at dyrke roen og servere en fair kop kaffe.
Det hele begyndte med en barselsorlov. Jon havde installeret sig i sin mors sommerhus i Ebbeløkke på Sjællands Odde sammen med sin kone Pauline og deres datter. Efter et halvt år var de blevet så glade for den friske luft og udsigten til kornmarker, Kattegat og bløde bakker, at de besluttede at gøre det til en tilbagevendende ting. Hvert år skulle de bo seks måneder i sommerhuset. De øvrige seks ville de bo i Berlin, hvor Pauline er født og opvokset, og hvor Jon har boet i 13 år. Herfra har de drevet konsulentvirksomhed, arrangeret events og lavet projektledelse for blandt andre modefirmaet Acne Studios, vodkaproducenten Absolut og højttalerproducenten Teufel. Planen var at fortsætte freelance i samme boldgade den ene halvdel af året. Men de fik lyst til at bo permanent på Sjællands Odde.
”Vi har nydt storbyen og elsker Berlin. Men dens strøm af energi og input og muligheder og kulturliv fik os også til at løbe for meget rundt om os selv. Her på landet er der mindre støj, og vi er bedre til at give vores datter tid og opmærksomhed,”
Jon og pauline købte et helårshus i Havnebyen, den mest reelle by på det yderste af Sjællands Odde.
”Der er en brugs og en genbrugsplads, en fiskehandler og en grillbar. Der er ikke meget herude, men det, der er, skal man værne om,” mener Jon.
På en egn, hvor det ikke vrimler med arbejdspladser, har Jon og Pauline valgt at skabe deres egen. Sammen med gode venner, købte de et hus i Havnebyen, satte det i stand, og fungere nu som Havnebyens meget velbesøgte kaffebar.
”Vi syntes, at byen savnede et socialt samlingssted med hygge og et kulinarisk udbud af en vis kvalitet,” siger Jon om stedet, hvor man kan drikke kaffe på bønner leveret af et lille risteri i Roskilde, som køber ind fra kaffebønder, der har ordentlige arbejdsforhold og en bæredygtig indstilling til jordbrug. Man kan både købe morgenmad, frokost, og aftensmad. ”Vi er økologiske. Det ville nok være nemmere og billigere ikke at være det, men måske vi ikke er helt ved siden af udviklingen. En del af de lokale landmænd omlægger til økologi, og vi har også en økologisk gårdbutik med tilhørende restaurant i Havnebyen. Selvfølgelig hjælper det også, at der er mange sommerhusgæster fra storbyen herude, som måske er mere indstillede på det, men fungere, også når de er taget hjem.”
Tilflytterne gik dog ikke bekymrede ind i deres første vinter som fastboende. ”I storbyen er sjap og kulde irriterende, men her er det hyggeligt. Når man bor på landet, oplever man vejret og lyset meget mere. Og vi har en fast aftale med nogle venner, som vi spiser med en gang om ugen i vinterhalvåret.” Jon sidder også i bestyrelsen for den lokale skole, som hans datter går i. Skolen går kun til 6. klasse, og for at skabe en bedre integration imellem den og tre andre skoler i Odsherred, hvoraf to går fra 7. til 9. klasse, har man en fælles bestyrelse for dem.
”Det er nødvendigt med mere kontakt og udveksling af ideer. Og jeg ville gerne give noget til det sted, vi er flyttet hen. Hvis man engagerer sig, kommer man ikke til at føle sig ensom.”